Tuesday, 5 November 2013

Wondermama at Bangsar Village

Sebenarnya hari tu tengok si Steve Reed ni masak Nachos kat youtube. Chef paling sedih di alam semesta. Cuba tengok video ni memang sedih gile. Kesian sangat macam nak tak nak je masak, lepas tu macam ada shortness of breath and waist circumference yang tak disyorkan oleh FDA. blerghh FDA tu ape pon aku tak tau. Tapi semua masakan dia jenis yang instant and cost you a dollar or to dollar per person. Kesian la dia ni pun JPA tak masukkan elaun jugak ke gegege..


Dah lama dah memang teringin nak makan nachos macam cerita mexico tu kan. Me Gusta ! walaupun sebenarnya beli keropok Jack n Jills kat kedai pon kedekut, tapi gwa nak gak pi Wondermama kat Bangsar Village sebab nak rasa dip sauce dia ni. 

Makanan kat sini boleh tahan sedap, harga pon standard macam Secret Recipe je. Portion sangat besar memadai untuk menaikkan berat badan sebanyak 1 kg hehe. Beverage ranging from RM4-9++
Main course yang kitorang order ni, Nyonya laksa dan Nyonya Mee Siam, masing-masing RM13.90. Kite suka mee siam dia tapi masam sikit sebab tertuang semua kuah sekali. Siap nak mintak kuah extra lagi sebab mula-mula ingat tak cukup. Rupanya dia memang serve dalam cawan kecik. Beef Nachos ni harga RM15.90



Nyonya Mee Siam, RM 13.90.  Tolong la gwa bukan kambing. timun tu one quarter daripada mangkuk ape ke he.


Beef Nachos, RM 15.90

Yang tak berapa nak berkenan pasal kedai ni la kan, banyak meja dia yang panjang. Tak privacy sangat. Haritu kena duduk sebelah strangers, so kena la behave sikit dan tak boleh bergosip pasal prof kuat kuat kan. padahal ikutkan hati nak camwhore beriya-iya kan sebab jarang makan sini. Semua orang kat Bangsar ni memang cantik, dan kaye ke?? sebab ktorang rasa macam sakai je datang sini.


Tengok mangkuk. Sia-sia belajar dinamika kemahiran kat matrik dulu

Tuesday, 1 October 2013

6th appointment- braces story


Entry ini special untuk Nad dan Farah Hani. Yosh cepat pakai braces sebelum kahwin. Agagaga ngak nyambung. Lagi cepat lagi bagus.

6th appointment! Dah pasang rubber band untuk tarikkan gap antara gigi tu. Sakit bak ang!! Kalau pakai konsisten 24 jam sehari, gap tu boleh gerak dalam 1 mm sebulan. My teeth gap ni dalam 6 mm dentist kata, kiranya dalam 6 bulan baru boleh rapat sepenuhnya *kalau compliant haha*  the pain is throbbing in nature. berdenyut denyut to the extend that i want to smash my teeth to the wall. ok hiperbola


Dah macam buat developmental assesment untuk baby dah teehee.

Sunday, 28 July 2013

sahur depan mayat. *ini bukan entry seram.seciput pon tidak*

Dear future me, one day you are going to read this post and realize how much time you have wasted in your life teehee


Salah satu benda yang gwa menyesal tak buat masa kat unpad dulu adalah belajar anatomy betul2. Selama kat pre clinical years, pernah sekali je tengok cadaver depan mata. So camne ktorg belajar anatomy? Pakai buku je, dan mannequin rangka manusia bernama Suparjo *saje je kasi nickname hihi* yang menjadi rebutan 49 orang di dalam kelas. Tapi sebab gwa malas nak layan berebut rebut dengan group tutorial lain dalam keadaan lab yang haru biru dan panas bak hang tu, i decided to sleep. Bukan sekali, tapi beribu ribu lemon kali.


Natijahnya, sekarang ni aku sangat bengap bab anatomy sampai tahap kena bersahur depan mayat..dalam youtube.hehe.sebabnya neuron tak bersambung kalau baca buku sendiri, so kena tengok video. tapi semangat tu sementara je time posting kat hukm sebab adrenaline rush nak jumpa supervisor



caffeine intoxication dan menjadi hyper


Next rotation dekat hospital teluk intan, bermaharajalela setan malas dalam kepala otak. Daripada baca buku anatomy, baik habiskan masa duduk tepi tingkap tengok kelapa sawit atau selotep charlie charlie peliharaan yang sesat dalam bilik supaya tak berbirat muka disengat mereka.


moral of the story:- belajar lah untuk manfaat seumur hidup, bukanlah untuk jawab exam je,

Try hanbok di Korea Plaza, Menara Hap Seng, KL

Entry ini tertulis dengan malasnya

Hap Seng bukan sebarang hap seng, bukan jenama biskut ping pong cicah coffee mix di petang hari, tetapi hap seng ni sangat hebat sebab ada korea plaza. Menara Hap Seng ni terletak di Jalan P.Ramlee. betul betul bersebelahan dengan Wisma KFC. * do i sound like Qi Razali from Jalan jalan cari makan?*
Yang bestnya sebab boleh try hanbok percuma dekat Korea Plaza, dekat ground floor bangunan ni. Tak payah gi korea kak enon simpan buat pi haji je.

Aktiviti:- kelas masakan, kelas tarian kpop, try hanbok
Waktu beroperasi Isnin sampai Jumaat, 9 pagi-5 petang
Parking tak silap RM3 sejam.
Kecik je sebenarnya tempat ni. Receptionist pon tak de hal nye nak layan kau menerai hanbok ni. buat je muka tak malu tak de sape kisah nak selca tanpa henti




Ajuhmas sakit pinggang setelah penat mendemonstrasi cara memasak sundubu jige, tu yang depa duduk kat kerusi lama sangat tu sampai ktorang tak boleh nak try baju 


Sikit je hanbok dia. Jangan fanatik sangat sampai bergusti dengan kawan.







Makasih kepada housemate sebab temanin guwe



Jumpa sapa ntah ni kat tepi jalan. Kaut sekali masuk dalam gambar. Kpop menyatukan kita semua??? padahal berebut pakai hanbok dengan depa ni

Wednesday, 10 July 2013

BRACES PART 3

Fuhhh haven't updated this crappy blog for quite some time. super duper busy. most of the time were spent sleeping or crying *dah kenapa* haha.

The third month of braces. Oh pardon my ugly face and my yellow teeth. permanent staining due to chronic coffee intake..huhu



Terkedalam tak gigi cek hehe. tu dah cabut gigi geraham bila ketawa dah la tak cover. patut la kawan2 suke pandang pelik -__-''

bulan ketiga doktor dah tukar dawai keras untuk shape kan jaw. sakit nak makang!! bulan pertama dan kedua pakai dawai lembut *padahal guling2 atas katil tahan sakit jugak* untuk allign kan gigi yang berterabur. doktor kata 2-3 bulan lagi nak tukar power chain. lagi la sakit kena makan analgesic before the procedure. bye~ salam

Monday, 20 May 2013

Pre wedding photoshoot

Fadzreen! tengok kat sini..teaser konong!

Assalamualaikum

My friend is getting married!! Hopefully things run smoothly for you guys. May Allah ease everything Insya-Allah. Ktorang pun buat la pre-wed photoshoot dengan kawan kawan perempuan. Mat saleh buat bacholerrete party. Kite student je, buat la kenduri makan cupcakes dengan air kotak teh bunga kekwa je hihi sambil baring baring atas rumput tahan menggelupur digigit semut api. 

Susah jugak buat group photoshoot ni rupanya sebab kadang-kadang dah cantik dah gambar tu tapi ada sorang dua muke tak ready la herot berot la hehe kesian la kalau nak upload. 




































canon 50mm f 1.8..i'm in love with you xoxo

Braces part 2:- Sakit tak?

Assalamualaikum

Ibu-ibu adalah wanita yang paling kuat di dunia ini sebab telah mengandung 9 bulan dan memberanakkan banyak anak-anak. Kedua yang terkuat adalah aku, kerana boleh memikul beras 10kg dgn barang-barang dapur penuh satu bonet kereta sekali harung daripada depan rumah ke dapur tanpa berhenti mengurut bahu sendiri di pertengahan jalan. Yosh riak

Apa kena mengena kuat dengan sakit pakai braces? Tak la. kita sebenarnya ingat kita ni kuat la sangat, gerenti boleh tahan sakit pakai braces ni.tettt salah. Tapi alhamdullillah, masa bulan pertama pakai braces tak sakit sangat, tak tercucuk-cucuk pulak dawai-dawai braces kat pipi. Semua makanan boleh lagi dibedal. Kiranya sakit tu bearable la nak cantik punya pasal. Beauty is pain beb!



cece ini baru permulaan...
selepas tu tak boleh makan jambu batu dan berkaraoke sebab bila nyanyi lirik yang ade huruf "F" dan "S" nanti keluar angin di celah-celah gigi.



                            

Sila abaikan jerawat, whitehead dan misai. Gigi dah 3% kurang mancung daripada yang biasa.

Untuk bulan kedua, doktor nak cabut 4 batang gigi geraham pulak. Macam biasa kena makan painkiller atau suntik bius sebelum surgery atau prosedur untuk prevent inflammatory mediator ni daripada diaktifkan dengan banyaknya. meaning, less pain.

So i took 2 mefenemic acid tablets sebelum pergi jumpa dentist. Sampai-sampai sana rupanya doktor tu yang prescribe painkiller, dia suruh makan lagi sebijik. Sebab malu nak cakap yang self prescribed ubat suka hati je, so telan je la. Kesian buah pinggang terkejut. 

Dentist pun start pasangkan seperator dekat celah gigi geraham belakang untuk seminggu (ni nak jarakkan gigi geraham untuk masukkan metal band minggu depannya)

(Ya hampun! lepas tu pi la kedai tepi jalan beli jambu batu tabur asam. fuhh terliur! Gigit seketul je terus menangkap facial trigeminal nerve semua gempa bumi dalam mulut gwa..bagus la, jambu kat econsave pon dah naik harga sekilo 4 hinggit. 2 tahun ni tak dapat la makan jambu batu jimat duit boleh masuk ASB)

seperator
-kredit to google-

Lepas tu, dia sapu local anaesthetic sebelum inject kat 4 tempat. Terasa sikit je masa jarum tu dicucuk. 
Memang kebas habis la separuh muka, bibir rasa tebal je macam angelina jolie gitu. Sepatutnya kesempatan ni diambil untuk pergi facial buang whitehead kat hidung, gerenti tak sakit. Cabut sebatang gigi tak sampai 30 saat. Tak sakit pon cuma rasa la dia putaq putaq gigi tu.  

The numbness lasted for more than 5 hours memang susah nak senyum. Peringatan, jangan tertelan ubat bius ye pahit gile nanti sakit tekak tak hilang-hilang. Tunggu je assistant dentist tu suction ubat bius yang bertakung kat mulut tu hah.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Lepas dentist pasang seperator seminggu, dia akan bukak getah seperator tu untuk digantikan dengan metal band dekat 4 batang gigi geraham besar, 2 atas, 2 bawah. Metal band ni macam ending kepada bracket tu la, menarik semua gigi untuk rapat ke dalam. Pasang ni paling sakit! serious!!


kredit to google.

Metal band ni ada saiz. Dia benamkan besi tu dekat gigi geraham kita, kalau longgar, dentist akan letak simen kat area gigi supaya fix. Bukan saja bahagian luar gigi bersebelahan pipi akan di kelilingi besi, bahagian dalam gigi yang bersebelahan dengan lidah pon akan turut terbabit. Jadi apabila bercakap atau makan atau pon duduk rileks2 je pon, lidah akan bersagat dengan besi ni menyebabkan luka dan berdarah

Hah pernahkan makan nenas banyak banyak lepas tu sakit lidah, tu boleh elok balik. Yang tongue sore ni dah masuk hari ke 5 tak elok-elok lagi. Sebab tongue constantly rubbing with the surface of the metal bila masa pulak nak heal kan. Tengok wayang pon kena bawak painkiller tapi painkiller tak berkesan. 

So, sepanjang 5 hari ni kena bercakap sambil clench teeth sebab nak kurangkan pergerakan mulut. Makan pun bubur je sekali sehari. Yang lain minum air je. 


Ni pon bersagat dengan gusi

But the point here is, dont leave the pain unattended..rupanya pi farmasi beli ubat sapu semua ok. time kebas tu la cepat cepat makan nasi hehe. tapi seriously, minyak gamat sangat berkesan! hi five sama orang kampung! sapu kat lidah bila terluka nanti cepat baik. Pakai braces wax kalau ada poking wire tapi jangan tertelan time makan macam aku ni hah


minyak gamat
bonjela 
oral aid lotion
mefenemic acid
braces wax

Alhamdulillah, the pain subsided with time. you'll get used to it. your tongue and lips will get tougher beb!! teruskan niat anda nak pakai braces!

Friday, 17 May 2013

Supplication for the parents




Rabbana ighfirli waliwaalidayya walil mu`mineena yawma yaqoomul hisaab

----------------------------------------------------------------


There is one thing i told myself every night.

i'm not going to cry tonight

And each time, i failed.

So, this is how it feel to lose people that you love unexpectedly without being given a chance to say goodbye. Yes medical school is scary but it has never been this traumatic to me before.

I feel like lying on the bed all day, hoping that time will move faster, waiting for for my turn to return to my creator so that one day i can meet you and ask for your forgiveness, and hoping that god will permit me to see you when that happens.


If growing up means that we will come to the phase of life where we have to be emotionally prepared of losing people that we love, i don't want to grow up.

Oo Allah, ease this burden inside this heart. Ini baru ujian kecil di dunia. Sabar lah.



Allah SWT said: “I have no reward other than Paradise for my believing servant who is patient when I take away one of his beloved from among his companions of the world.” [Bukhari]

155. "And We will surely test you (all) with something of fear and hunger and loss of property, lives and fruits; but give glad tidings to the (steadfast) patient."
156. "Who, when a calamity befalls them, (by showing perseverance), say: 'Verily we belong to Allah, and certainly unto Him shall we return'."
157. "Those are they on whom are blessings and Mercy from their Lord, and they are the ones that are guided (aright)." Baqarah

‘Did you think that you would enter Paradise without Allah testing those of you who fought hard in His cause and (also) test those who are As-Sabirin (the patient ones).’ [3:142]

Wassalam. Sorry this might be too personal, i just need a place to let this things out. Maybe some of you are also having a hard time just like me

Saturday, 27 April 2013

Percutian Bajet Pulau Perhentian Dengan Kengkawan

Assalamualaikum

2 bulan cuti makan tidur main internet menangis. Neuron kat otak pon dah putus-putus sekarang ni kena bangun pagi pergi wad, kemungkinan besar akan menangis time gosok gigi  dan gosok tudung *padahal tak pernah gosok*

Hari tu kami beramai-ramai pergi bercuti ke pulau perhentian. 3 hari 2 malam. Alhamdulillah, cuti adalah rezeki. Sebelum pergi,ema tolong contact kan de'penarik untuk deal pasal fast boat dan book kan bilik. So turun je bas dekat jeti kuala besut, ktorang terus pergi ofis de'penarik ni. Meh cek cite sal transport cost.

Bus Ticket dari Hentian Putra, KL ke Kuala Besut (pergi balik) RM 43x2=86 

Fast boat dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian (pergi balik) RM 35x2=70

Tax = RM 5

Accomodation- Chalet The Rock Garden, Pulau Perhentian Kecil- got 2 single beds and a toilet
RM 50/room/night. 


Kitorang duduk 5 orang so seorang bayar RM10. Ini kerana backpackers sejati haruslah tidur berhimpit dan berebut selimut yang dah bergulung di bawah kaki kawan sebelah *kaki kita la tu*

------------------------------------------------------------------------------------------------------
DAY 1

Dari Jeti, kami menaiki bot ke pulau perhentian kecil, lebih kurang 40 minit. Naik je chalet masing-masing berebut-rebut masuk bilik air nak basuh pasir yang melekat kat seluar. Lepas tu mula la kitorang teruskan ekspidisi berjalan di tepi pantai cari aktiviti apa nak buat selain daripada terlentang kat katil bilik. Kitorang book 2 bot untuk bawa kitorang snorkeling kat 3 tempat. RM30/head..nego nego dengan abang bot dapat la 4 tempat RM30. SHARK POINT, CORAL BAY, TURTLE POINT, TAMAN LAUT. 


First time cuba snorkeling ni. Tak dinasihatkan untuk orang yang cepat panik sebab nanti air laut masuk dalam hidung. Sebab kelam kabut sangat kayuh tangan dengan tarik nafas tak seirama, boleh pulak tertelan makanan ikan time berenang-renang tu. Rasa macam roti gardenia dah luput tarikh maybe tourists sebelum ktorang yang baling kat ikan situ.

Berenang-berenang tiba-tiba nampak kelibat 2 ekor shark, terus kuak lentang berenang patah balik kat bot mehehe padahal shark kat malaysia vegetarian sebab laut malaysia panas. Shark mat saleh makan orang sebab suhu laut sana adalah sejuk di bawah 8 darjah celsius, bak kata abang bot kami.

Sampai tempat ke 4 masing masing tak nak turun sebab dah hypertension tertelan air laut. 

"Tak pe la bang, saya tengok penyu kat youtube je la"

Tu la, orang tamak selalu terbakar lemak sebab berenang. Orang bagi 3, nak 4. Habis kena perli dengan abang bot.








Malam tu lepak dekat tepi pantai..Romantis gitu dengar bunyi ombak tengok bintang di langit sambil minum horlick ais RM4. Mat saleh keliling pinggang ye. Tiba-tiba suasana menjadi riuh rendah. Gwa dengan kawan-kawan lantas membayar bil untuk bergegas ke tempat kejadian. Siaran langsung gossip bersama mak jemah tergendala sebentar.

Rupa-rupanya ada penyu naik pantai bertelur. Tapi orang duk suluh suluh pakai torch light dia pon bertelur sikit je malam tu. Aku ni hah sampai hampir bergaduh dengan orang sana sebab nak tangkap gambar penyu

Makanya, gossip bersambung di bilik. dan tiada siaran ulangan.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

DAY 2

Esoknya ktorang pergi snorkeling lagi..pfttttt.RM45/person for 6 spots. Kali ni semua orang pergi. Siapa pun tak boleh duduk kat bilik. Keseimbangan osmolarity dalam badan gwa terganggu dek kepekatan garam air laut yang lebih tinggi daripada sel badan. Turun kat destinasi pertama dah mabuk laut..Turun destinasi kedua semua dah terdampar kat tepi pantai





Tapi aktiviti yang paling best ialah terjun Light House. Light house ni ada 3 tingkat. Tapi sebab ktorang beginner ktorang terjun dari tingkat 2. Seriously ni macam fear factor. Tak tinggi mana pun tingkat dua ni, tapi bila pandang laut kat bawah tu, "wah gelap gile laut ni"..Sebelum kitorang terjun, ada amoi ni punya turn. tapi punya la lama dia nak buat decision nak terjun ke tak, ada la dalam setengah jam kawan dia siap bagi semangat. ktorang sampai memandang rendah kat amoi ni ek eleh rendah je tu tu pon nak takut sangat ke. Rupanya memang takut beb sampai rasa nak patah balik bilik rock garden yang doif tu, nak tidur je la. Because you never know what lies underneath the water. Misteri habis laut ni. Alhamdulillah, semua berjaya terjun lepas dapat sokongan moral daripada kawan-kawan yang kepoh hihi


Ni Mat, family dia macam buat bisnes bawa pelancong naik bot, so dia yang bawa ktorang naik bot hari tu.


Pergh dek mat macam supersayaan terjun tingkat 3


Deep below the Light House..scary!
 rasa macam dalam sangat padahal masa snorkeling kita semua kat surface air tu je.



ROMANTIC BEACH





Petang-petang tengok sunset, malam tu berjalan kaki ke belakang pulau untuk makan BBQ. Sepinggan RM15 je. Macam-macam ada, ikan yu ada, ikan double yu, ikan ex, ikan why, ikan zack pon ada. Penyu panggang je tak de.






DAY 3

Pagi esok nye pergi mendaki bukit nak tengok Kincir Angin. Ktorang kena bayar RM50 satu trip kat adik mat untuk jadi guide ktorang yang hebat sebab naik bukit tak pakai selipar. *dah habis makan ubat cacing belum?*

Subhanallah, permandangan dia memang superb.





Tengah hari tu dah balik

Akak pun nak jadi supersayyan gak



Aku ni memang tak pandai menulis blog. Ntah2 apa yang aku cerita ni buat orang lagi tak mau pergi sana. Kesimpulannya, pergi lah bercuti di pulau perhentian, sangat jimat, cantik, banyak aktiviti air dan permandangan yang menenangkan jiwa. Cuma jangan lupa pakai sun screen ber SPF infiniti supaya tak kena skin cancer.

~Tamat~
TQ